içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

KADIN VE EŞ OLUNCA LİYAKAT OLAMAZ MI?
Uzun zamandır takip ediyorum, sanki Şafak Pala'nın, CHP Bursa milletvekili Kayıhan Pala'nın eşi olmak dışında hiç vasfı yokmuş gibi davranıyor bazı kesim.
Sanki bunca yıl evinde oturmuş da, eşi milletvekili olduğu için Kültür Daire Başkanlığına atanmış gibi.
Aslında bu yazılan/çizilenler kadınların ne kadar zorlu yollardan geçtiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Kadının eş ya da anne olmak dışında, başka alanlarda başarılı olduğunun üstü örtülemeye çalışılıyor.
Halbuki Şafak Pala'nın öyle kuvvetli bir özgeçmişi var ki, o özgeçmişi hiçe sayarak, sadece KADIN olmasının sıfatı yüklenmeye çalışılıyor kendisine...
Bence büyük haksızlık...
O özgeçmişi değerlendirmeniz için buraya bırakıyorum:
Şafak Baba Pala 1968 yılında Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde doğdu. Öğrenim yaşamı Bursa’da geçti. Bursa Kız Lisesi’nin ardından Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nü bitirdi.
Sağlık sektöründen, basına sektörüne kadar birçok iş kolunda çalışan Şafak Baba Pala; 15 yıl öğretmen olarak görev yaptıktan sonra, 2009 yılında, Nilüfer Belediyesi’nde Sosyal İşler Sorumlusu olarak göreve başladı.
2010-2014 yılları arasında Kültür Müdürü ve 2014-2024 yılları arasında Kütüphane Müdürü görevlerini yürüttü.
2019 yılında Dil Derneği Bursa Temsilciliği tarafından “Onur Ödülü”ne layık görüldü.
2022 yılında BUDEP(Bursa Dergiler Platformu) tarafından verilen “Bursa’dan Edebiyat, Sanat ve Kültüre Katkı Ödülü”ne değer görüldü. BUDEP daha önce de kendisini “Bursa’dan Öyküye Katkı Ödülü”ne değer bulmuştu.
2014 yılında KAFSİAD tarafından Yılın Kafkas Kadını olarak seçildi.
2023 yılında B2B-Prestige Uluslararası İlişkileri Geliştirme Platformu’nun “Yaşama Değer Katanlar” ödülleri çerçevesinde verilen ‘Yerel Yönetim Ödülü’ne jüri üyelerinin oy birliği ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte aldı. Ödül gerekçesi aşağıdaki gibidir:
“Kültür-Sanata ulaşmak bir haktır, diyen Şafak Baba Pala, Nilüfer Belediyesi kütüphaneleriyle ve kenti okuma kültürü yüksek bir sanat kenti haline getirmeyi amaçlayan çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Kütüphaneleri ve üye sayısının elli bine yaklaşmasıyla, yıllık yararlanıcı sayısını Nilüfer nüfusundan daha fazla yapan ekip, ilçede son on yılda sayıları artan kadın dernekleriyle ortak çalışarak, kentte iyiye gidişin öncüleri oldular. Farklı sanat disiplinleri, sosyal bilimler ve özellikle edebiyat eksenli yürüttükleri yılda beş yüzün üzerinde etkinlikle, Nilüfer’de kütüphaneleri yaşayan yerler yaptılar. “
Ayrıca son olarak 2023 yılında; Kütüphanecilik alanında hayata geçirilen çalışmalar, hizmete sunulan yazıevleri ve okuma kültürüne yapılan katkılar sebebiyle Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından “Yayıncılık Özel Ödülü”nü alan ve uzun yıllardır birçok başka ödülün de sahibi olan Nilüfer Kütüphanelerinin bir çalışanı olmaktan hep gurur duydu.
Şafak Baba Pala, 30 Nisan 2024 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde Kültür Daire Başkanı görevine atandı.
Şafak Baba Pala’nın üç öykü kitabı var. Sızı adlı ilk öykü kitabı Mart 2008’de Ezgi Kitabevi, Yüzüne Sabah Çiyi Düşmüş adlı ikinci öykü kitabı Eylül 2012’de Evrensel Basım Yayın ve üçüncü öykü kitabı Sana da Güle Güle Nezahat Eksik Parça Yayınları tarafından Şubat 2020’de yayımlandı. Yazarın Sızı adlı öykü kitabının ikinci baskısı Koyu Siyah Yayıncılık’tan Mart 2019’da çıktı.
Öyküleri ve yazıları Varlık, Kitaplık, Evrensel Kültür, Notos, AkatalpaÖykü, Bursa’da Yaşam, Eliz Edebiyat, Bursa Defteri, Keçi Edebiyat, Radikal Pazar ve BirGün Pazar’da yer aldı. 2009 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri’nde, Teneke Davullar adlı öyküsüyle mansiyon aldı.
2022 yılında “Devinimler” adlı dosyasıyla da Vedat Günyol Deneme Ödüllerinde Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü.
Seçici kurul ödül gerekçesini, “Kitaplarla, yazarların sözleriyle yaşama yeni bir renk, yeni bir boyut, kattığı; yazmanın insanı teklikten çokluğa, çığlıktan kahkahaya ulaştıracağının bilincini yalın bir dil, etkili bir anlatımla yansıttığı için Şafak Baba Pala’nın “Devinimler” adlı yapıtına Vedat Günyol Jüri Özel Ödülü vermiştir.” sözleriyle açıkladı.
Birçok farklı kitapta da öykü ve yazıları yayımlanan Şafak Baba Pala, PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası üyesidir.
 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum