içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

AKRAN ZORBALIĞI / ERGEN ANXİETESİ

Ruh halimiz ve duygularımız amiglada ile prefrontal korteks arasındaki iletişim sayesinde düzenlenip dengeleniyor.

 

Amiglada, beynin reaktif, yani daha çabuk tepki veren ve yaşamsal faaliyetleri düzenleyen, bir bakıma ilkel bölümü, dürtülerle hareket ediyor. Aşırı aktivitesi anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon gibi psikiatrik sorunları oluşturmakta.

 

Prefrontal korteks ise daha olgun bir yetişkin gibi davranıyor. 

 

Bugünkü toplumlara bakınca çoğunluğun amiglada ile hareket ettiğni görüyoruz.

 

Kalitesiz yiyecekler ve tatlandırıcılı içecekler ile psikolojik sorunlar arasındaki bağlantı çok sayıda çalışma ile ortaya konmuştur.

 

Özellikle çocuklarda abur cubur tüketim sıklığı ile ruh sağlığı, bilhassa şiddet içeren davranışlar arasındaki ilişkili çalışmalarla sabit !

 

Ergenlik dönemi ile beslenme arasındaki arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmada; Sağlıksız beslenen ergenlerde, depresyon ihtimalinin % 62, stres ihtimalinin % 34, anxiete olasılığının % 24, uykusuzluk  olasılığının % 17, mutsuzluk olasılığının % 17 arttığı gösterilmiştir.

 

Yine 2023 tarihli bilimsel bir çalışmada; abur cubur ve sağlıksız gıda tüketiminin çocuklarda stresi 4.5 kat, anxieteyi 11 kat, depresyonu 7.9 kat arttırdığı gösterilmiştir.

 

Yine unlu mamüller, patates, pirinç ve atıştırmalık gibi karbonhidratları çok fazla tüketen ergen kızların  agresif davranışının 14 kat arttığını gösteren bilimsel bir çalışma mevcuttur.

 

Akran zorbalığından silah taşımaya kadar her tür olayın bu kadar sıklaşmasının sebeblerinden biri de beslenmemiz olabilir.

 

Bu yazı farkındalık oluştursun diye kaleme alınmıştır.

 

Konu ile geniş sohbeti YouTube yayınımızda dinleyebilirsiniz.


 

                                                                                                                     Dr.Hüseyin Çelik

                                                                                                    Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı

 
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum